Dlaczego jagoda Acai tak zawojowała świat paraleków?

Na obszarze równikowym Ameryki Południowej rośnie unikalne drzewo palmowe Acai wydające jagody o niesłychanych właściwościach. Miąższ z owoców Acai stanowi ważny komponent jadłospisu Indian zamieszkujących puszczę amazońską. Już dawno temu tubylcy zauważyli, iż te jagody są pomocne przy leczeniu biegunek, czyraków jak i zbijają temperaturę. Pod koniec przeszłego wieku dokonane przez dra A. Schaussa szczegółowe analizy owoców palmy Acai ujawniły ich wielorakie dobroczynne cechy jak i wspomagające działanie w szeregu przeróżnych przypadłości. Jagody zawierają witaminy E i C, B1, B2 oraz B3, fosfor, wapń i potas, proteiny, kwas omega-6 i sporo antyoksydantów. Przeciwutleniacze są to biochemiczne związki redukujące wolne rodniki. Zawartość przeciwutleniaczy w pożywieniu definiuje predyspozycja do redukcji agresywnych form tlenu ORAC, a ten w przypadku Acai jest nader wysoki. Najbardziej na świecie docenia się odchudzające cechy owoców Acai. Przeciwutleniacze znajdujące się w jagodach pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu, natomiast błonnik w nich zawarty wspomaga proces trawienia pokarmu. Oprócz tego jagody należą do termogeników, ergo wzmagają ciepłotę ustroju wykorzystując energię tkanki tłuszczowej, co z kolei wzmaga proces odchudzania. Niezależnie od własności odchudzających, owoce są skuteczne w kurowaniu wielu chorób, dlatego że zawierają przeciwutleniacze, neutralizujące agresywne rodniki no i kasują toksyny z organizmu. Duże ilości tłuszczów w jagodach zaopatrują w energię niezbędną do prawidłowego działania ustroju, tudzież opóźniają procesy starzenia. Związki fenolopochodne, jakie posiadają, hamują wytwarzanie endoteliny, jakiej nadmiar prowadzi na ogół do miażdżycy. Niski poziom wskaźnika glikemicznego robi, że nadają się znakomicie dla diabetyków. Testy naukowe ustaliły, że ich spożywanie zmniejsza zagrożenie zachorowania na raka piersi oraz nowotwory skóry. Acai pozytywnie działają na układ trawienny, gdyż błonnik zawarty w jagodach ułatwia procesy trawienia. Ponieważ jagody stosunkowo szybko się psują, z tej przyczyny świeże są u nas niedostępne jedynie po przetworzeniu. Tym niemniej nie patrząc na formę, z pewnością wskazane jest sięgać po tę unikalną jagodę.